Gå vidare till innehåll

Information

Ansökan till Osby Komvux

Vad är Komvux?
Komvux är till för dig som är vuxen och exempelvis saknar eller har ofullständig grundskole- eller gymnasieutbildning, behöver läsa till behörighet för högre studier, vill byta yrkesbana, behöver läsa SFI eller är intresserad av att läsa på yrkeshögskola.
Kan jag studera på distans?
Ja, nästintill alla våra grundläggande och gymnasiala kurser i egen regi kan du läsa på distans. Vi erbjuder även SFI C och D på distans för dig som arbetar. De kurser som vi inte kan erbjuda i egen regi kan du läsa på distans via en extern utbildningsanordnare. Deras kurser startar varje måndag och de erbjuder individuell studietakt. Kontakta gärna studie- och yrkesvägledaren för studieplanering och mer information.
Vad innebär det att läsa på distans?
Att studera på distans ger dig stor frihet! Men det är ”frihet under ansvar”, eftersom självdisciplin är väldigt viktigt om du ska lyckas med dina studier. Vi har här samlat några saker du måste tänka på: - Det krävs att du har en egen dator med internetuppkoppling. - Våra kurser har enstaka obligatoriska träffar under utbildningens gång, även för dig som studerar på distans. Det är därför viktigt att du redan från början tar reda på när kursens obligatoriska träffar kommer att äga rum, så att du kan planera därefter. - Du måste också ta kontakt med den undervisande läraren vid kursstart, så att du vet vad du ska göra under kursens gång. - Du behöver regelbundet vara aktiv i kursen. Om du inte varit aktiv i kursen (fysiskt i skolan eller kontakt via dator) under en period på tre veckor, blir du automatiskt utskriven.
Erbjuds klassrumsundervisning?
Ja, nästintill alla våra grundläggande och gymnasiala kurser i egen regi kan läsas i klassrum. Det brukar vara 1-2 lektioner i veckan per kurs.
Kan jag studera i vilken takt jag vill? Hur ofta är det kursstarter?
Våra grundläggande och gymnasiala kurser kan du läsa på heltid eller deltid. Kurser som vi inte kan erbjuda i egen regi erbjuds via en extern utbildningsanordnare som kan erbjuda individuell studietakt. SFI har kontinuerligt intag efter tur och ordning. Våra grundläggande och gymnasiala kurser har flera intag per termin. Våra yrkesutbildningar startar var tredje termin. Kontakta gärna studie- och yrkesvägledaren för studieplanering.
Jag hittar inte kursen jag behöver läsa?
Gymnasiala kurser som vi inte kan erbjuda i egen regi kan vi erbjuda via en extern utbildningsanordnare. Dessa kurser är på distans och startar varje måndag. Om du inte ser kursen i vår ansökan, vänligen kontakta vår studie- och yrkesvägledare för hjälp.
Kan jag anmäla mig till kurser efter sista ansökningsdag?
Kontakta studie- och yrkesvägledaren för att ta reda på om det är möjligt att göra en sen ansökan. Företräde ges till sökande som sökt inom ansökningsperioden.
Kan jag läsa om kurser för att höja mina betyg?
Nej, inte om du redan har godkänt betyg i kursen. För att höja betyg kan du ansöka om prövning. Du kan läsa mer om vad en prövning innebär på vår hemsida. Kontakta studie- och yrkesvägledaren för mer information och ansökan.
Hur ansöker jag till Komvux?
Tryck på "Logga in" uppe till höger på sidan. Skapa ett konto genom att fylla i dina personuppgifter. Ansök genom att välja kurser i kursutbudet. Glöm ej att bifoga betygsdokument. Ofullständiga ansökningar behandlas ej. På Mina sidor kan du sedan följa hur din ansökan behandlas.
Hur kompletterar jag med dokument i min ansökan?
Du laddar upp ett dokument genom att logga in på ansökningssidan. Därefter väljer du fliken "Min Sida" och "Dokument". Välj vilken typ av dokument du laddar upp. Här kan du även se dina andra dokument: - ansökan - studieplan - dokument som du laddat upp tidigare
Hur vet jag om jag blivit antagen?
Efter sista ansökningsdag behandlas alla ansökningar. Därefter får du besked via post eller e-mejl, beroende på vilket sätt du valt att bli kontaktad. För att din ansökan ska bli behandlad behöver du ha skickat in en komplett ansökan eller kompletterat med uppgifter senast sista ansökningsdag. Antagningsbeskedet hittar du på "Min sida" under fliken "Dokument". I antagningsbeskedet hittar du bland annat information om första kurstillfället, kurslitteraturlista samt information som du behöver för att kunna söka CSN. Du kan se status på din ansökan på "Min Sida".
Varför blir jag inte antagen till alla kurser jag sökt?
Tänk på att du endast kan söka kurser upp till heltidsstudier, max 20 poäng per vecka. Exempel: En kurs som är på 100 poäng kan läsas på 5 veckor. 100 poäng delat på fem veckor ger 20 poäng i veckan vilket motsvarar heltidsstudier.
Vilken kurslitteratur behöver jag införskaffa?
Kurslitteraturlistan för grundläggande och gymnasiala kurser som vi erbjuder i egen regi finns på vår hemsida. Mer information om detta finns även i antagningsbeskedet som man får. Om man läser en kurs via en extern utbildningsanordnare får man vidare information efter att man registrerats på kursen.
Nivåtest
Om du saknar underlag, intyg, betyg eller motsvarande för en kurs kan du göra ett nivåtest. Nivåtestet visar vilken kurs som rekommenderas utifrån dina förkunskaper. Kontakta studie- och yrkesvägledaren för mer information.
Hur gör jag om jag behöver ändra studietakt?
Om du har behov av att ändra studietakt kontaktar du läraren i kursen. Om du läser via NTI-skolan kontaktar du studie- och yrkesvägledaren på Osby Komvux. Kom ihåg att kontakta CSN om du har ansökt om bidrag och/eller lån för att se vad dina ändringar får för konsekvenser.
Studieavbrott
Du kan själv registrera avbrott genom att kontakta läraren i kursen. Elever som är frånvarande mer än tre veckor utan att meddela skolan skrivs automatiskt ut.

Avgifter och studiemedel

Kostar det något att studera på Komvux?
All undervisning på Komvux är kostnadsfri. Som elev bekostar du kurslitteratur och studiematerial. Du som läser SFI behöver inte betala för kurslitteratur.
Har jag rätt till studiemedel när jag studerar på Komvux?
Du som har fyllt 20 år och studerar på minst halvtid kan ansöka om studiemedel. Du som läser SFI har inte rätt till studiemedel.
Studietakt och poäng
CSN räknar ut din studietakt genom att dela antalet poäng med antalet veckor du läser under studieperioden (terminen). Då ser CSN om dina studier ger rätt till studiemedel på 100, 75 eller 50 procent. Du kan inte få studiemedel på någon annan studietakt. För studietakt 100 % behöver du varje vecka läsa minst 20 poäng. För studietakt 75 % behöver du varje vecka läsa minst 15 - 19 poäng. För studietakt 50 % behöver du varje vecka läsa minst 10 - 14 poäng.
Ansökan till CSN
För att finansiera dina studier på grundläggande och gymnasial nivå kan du söka studiemedel från CSN. På Osby Komvux bistår vi med uppgifter som behövs för att du ska kunna göra en ansökan till CSN, men ansökan gör du som elev på egen hand. I samband med att du får ditt antagningsbesked till Komvux får du uppgifter som du behöver till din CSN-ansökan.
När rapporterar ni till CSN att jag påbörjat mina studier?
Inga studier rapporteras till CSN innan kursstart. Osby Komvux rapporterar uppgifter till CSN flera gånger i veckan.
Studiestartsstöd
Studiestartsstöd är ett bidrag som vissa arbetslösa kan få under en kortare tid för att studera på grundskole- eller gymnasienivå och därmed öka chanserna till jobb. Det är hem­kommun­en som i första hand bedömer vilka som tillhör målgruppen för studie­starts­stödet. Kontakta studie- och yrkesvägledaren för mer information om ansökan.

Studievägledning och studieplanering

På vilket sätt kan studie- och yrkesvägledaren hjälpa mig?
Vår studie- och yrkesvägledare svarar på frågor som handlar om: - Planering av dina studier - Kartläggning av dina utbildningar - Val av yrke eller byte av yrke - Validering och prövning - Antagnings- och behörighetsregler - Information om yrken och arbetsmarknad Tillsammans gör du och vägledaren upp en individuell studieplan och sätter upp realistiska mål. Innan du träffar studie- och yrkesvägledaren är det bra om du förbereder dig genom att ta fram dina tidigare betyg. Fundera också på vad du har för frågor och skriv gärna ner dessa. Läs gärna på om kursen som du är intresserad av.
Hur kommer jag i kontakt med studie- och yrkesvägledaren?
Studie- och yrkesvägedaren når du lättast via e-post mirjam.lindberg@osby.se eller drop in. 
Drop-in studievägledning Torsdagar kl. 12.00 - 13.00. Du hittar studie- och yrkesvägledarens kontor vid skolexpeditionen. För att boka samtal kontaktar du studie- och yrkesvägledaren via e-post.
Vad är en individuell studieplan?
En individuell studieplan innehåller de kurser som du planerar att läsa. Vidare står där vilken omfattning, vilken studieform och vad dina delmål och mål är. När du upprättat en individuell studieplan tillsammans med studie- och yrkesvägledaren vet du att du valt rätt kurser, rätt nivå och en studieform som förhoppningsvis passar dig. Studieplanen gör det tydligare för dig i dina studier.
Har jag rätt att läsa behörighetskurser till yrkeshögskola och högskola/universitet?
Ja, du har rätt att läsa de kurser du behöver för att få grundläggande behörighet. Du har också rätt att läsa till särskild behörighet till olika utbildningar som du är intresserad av.
Kan jag studera i en annan kommun även om jag är folkbokförd i Osby kommun?
Du kan ansöka om att få studera på Komvux i en annan kommun även om du är folkbokförd i Osby kommun. Du lämnar din fullständiga ansökan till studie- och yrkesvägledaren. Det är rektorn på Komvux som beslutar om Osby kommun ska stå för kostnaden för utbildningen i aktuell kommun. Om din ansökan blir beviljad skickas din ansökan till aktuell kommun för beslut.
Jag är folkbokförd i en annan kommun och vill studera på Osby Komvux, hur gör jag?
Om du är folkbokförd i en annan kommun och vill studera hos oss behöver yttrandet från din hemkommun inkomma senast sista ansökningsdagen. Kontakta studie- och yrkesvägledaren på Komvux i din hemkommun för hjälp med ansökan.
Hur ansöker jag med skyddat personnummer, samordningsnummer eller tillfälligt personnummer?
Du kan inte ansöka digitalt via webbansökan utan behöver göra en pappersansökan. Kontakta studie- och yrkesvägledaren för mer information.

Betyg

Vad innebär prövning?
En prövning ger dig möjlighet att få betyg på en kurs som du har läst in på egen hand, eller att höja betyget på en kurs som du redan har betyg i. Du har rätt att ansöka om en prövning i vilken kommun som helst. En prövning kostar 500 kronor per kurs. För att göra en ansökan om prövning, vänligen kontakta studie- och yrkesvägledaren.
Vad är skillnaden mellan slutbetyg och gymnasieexamen?
Du som har ett eller flera gymnasiebetyg satta före den 1 juli 2012 kan välja att läsa mot ett slutbetyg. Slutbetyg kan utfärdas till och med den 1 juli 2025. För kurser som påbörjats efter den 1 juli 2012 tillämpas en ny förordning med nya kurser, ny betygsskala och två typer av gymnasieexamen omfattande 2400 poäng. Du kan välja att läsa antingen mot en högskoleförberedande examen eller en yrkesexamen. Studieplaneringen görs tillsammans med studie- och yrkesvägledaren.
Hur får jag fram mina tidigare betygsdokument?
Kontakta skolan som du tidigare studerade på så hjälper de dig. Osby Komvux kan enbart hjälpa till med betyg på kurser som du läst här.
Hur begär jag ut ett studieintyg från Komvux?
Ett studieintyg kan du till exempel behöva i din kontakt med Arbetsförmedlingen, A-kassan, Studentkort eller en arbetsgivare. Ett studieintyg intygar att du studerar på skolan, men det gäller inte som betyg. Kontakta skoladministratören för ett studieintyg: malin.dalen@osby.se Ange dina personuppgigter i mejlet
Hur begär jag ut mina betyg från Komvux?
Du som har studerat via Osby Komvux kan begära ut dina betyg genom att mejla skoladministratören: malin.dalen@osby.se. ANge dina personuppgifter i mejlet. Om du vill ha ut en gymnasieexamen eller slutbetyg ska du först prata med studie- och yrkesvägledaren. Alla betyg förs över till betygsdatabasen UHR (Universitets- och högskolerådet).
Hur kommer jag i kontakt med skoladministratören?
Telefonen bemannas av skoladministratören vardagar mellan 09:00-12:00 och 13:00-14:00. Telefonnummer: 0479-528 538. Ibland kan det vara högt tryck på telefon och då kan det vara lättast att nå skoladministratören via e-post malin.dalen@osby.se
Osby komvux

Postadress:
Osby kommun, Osby Komvux
28350 OSBY

Besöksadress:
Södra portgatan 28

Telefon
0479-528 538

E-post

Skolans webbplats
https://www.osby.se/komvux

Information och bilder från Skolverket om det svenska utbildningssystemet.

Komvux

Målen för kommunal vuxenutbildning (Komvux) är att vuxna ska stödjas och stimuleras i sitt lärande. De ska ges möjlighet att utveckla sina kunskaper och sin kompetens i syfte att stärka sin ställning i arbets- och samhällslivet samt att främja sin personliga utveckling. Kommunerna har skyldighet att tillhandahålla kommunal vuxenutbildning.

Kommunal vuxenutbildning omfattar

  • svenska för invandrare (sfi)
  • grundläggande nivå, och
  • gymnasial nivå.

Grundläggande nivå

Kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå syftar till att ge vuxna sådana kunskaper som de behöver för att delta i samhälls- och arbetslivet. Den syftar också till att göra fortsatta studier möjliga.

Gymnasial nivå

Syftet med kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå är att ge vuxna kunskaper på en nivå som motsvarar utbildningen i gymnasieskolan. Den kommunala vuxenutbildningen på gymnasial nivå bedrivs i form av kurser och även i form av ett komvuxarbete. Det är samma ämnesplaner och kunskapskrav inom kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå som inom gymnasieskolan, med undantag för specialidrott. Det kan också finnas andra kurser som utformas efter individuella behov.

Gymnasieexamen kan utfärdas i form av yrkesexamen eller högskoleförberedande examen för den som uppnått 2 400 gymnasiepoäng.

Om kommunal vuxenutbildning

Sfi

Kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare (sfi) är en kvalificerad språkutbildning som syftar till att ge vuxna personer med annat modersmål än svenska grundläggande kunskaper i svenska språket. I utbildningen får man lära sig och utveckla ett funktionellt andraspråk.

Bidra till ett aktivt deltagande i samhällsliv m.m.

Utbildning i sfi ska också ge språkliga redskap för kommunikation och ett aktivt deltagande i vardags-, samhälls- och arbetsliv. Utbildningen karaktäriseras av att eleven utvecklar en kommunikativ språkförmåga. Det innebär att kunna kommunicera både muntligt och skriftligt utifrån sina behov. Utgångspunkten för utbildningen ska vara den enskildes behov och förutsättningar.

Vuxna ska få grundläggande läs- och skrivfärdigheter

Vidare ska utbildningen ge vuxna invandrare som saknar grundläggande läs- och skrivfärdigheter möjlighet att förvärva sådana. Detta kan gälla såväl analfabeter som elever med kort skolbakgrund, men också elever som är läs- och skrivkunniga men har ett annat skriftspråk.

Vad är SFI?

YH-utbildning

Yrkeshögskolan samlar eftergymnasial yrkesutbildning utanför högskolan. Utbildningarna är utformade i samarbete med arbetslivet för att möta arbetsmarknadens behov av kompetens och leda till jobb. Innehåll och inriktning på utbildningarna kan därför variera över tid beroende på arbetsmarknadens behov.

Det finns både yrkeshögskoleutbildningar (YH-utbildningar) och kvalificerade yrkesutbildningar (KY-utbildningar).

YH-utbildningar

YH-utbildningarna är från ett halvår långa (100 YH-poäng) och uppåt. Fem YH-poäng motsvarar en veckas heltidsstudier. Det innebär att en utbildning på ett år motsvarar 200 YH-poäng, en två-årig utbildning är på 400 YH-poäng etc.

  • Om YH-utbildningen är ett år lång kan den avslutas med en yrkeshögskoleexamen
  • Om YH-utbildningen är två år eller längre kan den avslutas med en kvalificerad yrkeshögskoleexamen. Utbildningen måste då också innehålla minst 25 procent LIA (Lärande i arbete) och ett examensarbete

Observera att YH-poäng inte är samma sak som högskolepoäng (hp). Ett års heltidsstudier på högskolan motsvarar 60 hp.

För att vara behörig till en utbildning inom yrkeshögskolan måste du ha förkunskaper som motsvarar utbildning på gymnasienivå. Men reglerna är generösa och sökande med olika bakgrund har möjlighet att uppfylla behörighetskraven.

På många utbildningar finns det även krav på särskilda förkunskaper som varierar från utbildning till utbildning. Det kan till exempel handla om att du ska ha läst vissa kurser på gymnasiet eller ha viss arbetslivserfarenhet.

Vad är Yrkeshögskolan?