Gå vidare till innehåll

Information

Instruktionsfilmer

Hur skapar jag konto och laddar upp dokument?
Hur söker jag?

Ansökan

Hur ansöker jag med skyddat personnummer, samordningsnummer eller tillfälligt personnummer?
Om du har ett skyddat personnummer, samordningsnummer eller ett tillfälligt personnummer kan du inte ansöka digitalt via webbansökan utan behöver göra en pappersansökan. Kontakta studie-och yrkesvägledaren för hjälp.
Får jag läsa om kurser för att höja mina betyg?
Det är inte möjligt att läsa om kurser med betyg G eller E eller högre. För att höja ett betyg kan du göra en prövning.
Hur söker jag studiemedel?
Studier på grundläggande och gymnasial nivå på är studiemedelsberättigade, men det finns flera regler och krav kring studiemedel. Du hittar mer information på www.csn.se. Du ansöker om studiemedel på CSN.se. Studier på SFI ger inte rätt till studiemedel. Observera att du själv har ansvar för att uppgifterna i din ansökan stämmer. Om du sökt CSN måste du själv meddela eventuella ändringar i dina studier (utifrån din CSN ansökan) till CSN, så som avbrott, förlängningar eller förkortningar av dina studier.
Hur mycket behöver jag läsa för att studera på heltid?
Alla kurser inom grundläggande och gymnasial vuxenutbildning har poäng som ligger till grund för att räkna ut omfattningen av dina studier. Din studietakt avgörs dels av antalet poäng dina kurser omfattar och dels av hur många veckor du kommer att studera: 100% = 20 poäng/vecka 75% = 15–19 poäng/vecka 50% = 10–14 poäng/vecka
Vad händer om jag ansöker till fler kurser än vad som motsvarar studier på heltid?
Det är viktigt att lägga dina kursval i rätt ordning. Om du söker fler utbildningar än vad som motsvarar heltidsstudier stryks dina val nedifrån när du blivit antagen till kurser på heltid. Därför är det viktigt att du funderar över i vilken ordning du lägger in utbildningarna och lägger de du helst vill läsa överst i din ansökan.
Kan jag anmäla mig till kurser efter sista ansökningsdag?
Kontakta studie- och yrkesvägledare för att ta reda på om det är möjligt att göra en sen ansökan. Företräde ges till sökande som sökt inom ansökningsperioden.

Antagning

När får jag besked om jag kommit in på kurserna/utbildningen jag sökt?
Antagningsbesked till kurser skickas till dig senast 1 vecka före kursstart, om du har sökt i tid. Skulle du inte vara behörig, om din ansökan inte är komplett eller om någon av dina sökta kurser blivit inställd får du särskilt besked om detta. Du hittar information om din ansökan genom att logga in på Mina sidor.

Beställa betyg/intyg

Hur lång är handläggningstiden för en betygsbeställning och utdrag ur betygskatalogen?
Du kan göra en betygsbeställning och ett utdrag ur betygskatalogen efter att en kurs är avslutad och betygsatt. Handläggningstiden för ett betyg tar upp till 3 – 4 veckor. Under semesterperioden v.28 – v. 32 beräknas tiden vara något längre. För beställning och utdrag ur betygskatalogen logga in på "Min Sida" på Open24. När du är inloggad, klicka på "Beställa betyg".
Hur gör jag för att beställa slutbetyg/gymnasieexamen?
Önskar du ta ut Slutbetyg eller Gymnasieexamen från vuxenutbildningen behöver du göra en beställning, samt kontakta vår studie- och yrkesvägledare. Du måste också vid beställning lämna in tidigare betyg som ska räknas med; dessa dokument måste vara original eller vidimerad kopia. Räkna med att det tar minst 4 veckor att utfärda Slutbetyg eller Gymnasieexamen, så var ute i god tid.

Distansstudier

Vi har avtal gällande distansstudier med NTI- skolan. För personer folkbokförda i Älvkarleby kommun ska ansökan om att studera på distans alltid lämnas till Vuxenutbildningen i Älvkarleby. Är du folkbokförd på annan ort ska du söka via din hemkommun.
Ansökan
Under perioden 15 augusti – 15 juni behandlas ansökningar löpande. Vi reserverar oss för längre handläggningstider under jul- och nyårs- och påskhelgerna. För ansökningar inlämnade under perioden 15 juni – 15 augusti gäller kursstart tidigast första måndagen i september.
Hur kommer jag igång med mina distansstudier?
Om du beviljas att läsa kursen på distans kommer du att få ett mail till den e-postadress du angett. Detta mail innehåller ditt lösenord och instruktioner så att du kan komma igång med dina studier. Har du inte fått ditt uppstartsmail senast onsdagen veckan innan kursstart så kolla först i din skräpmail.
Hur vet jag vilken kurslitteratur jag ska skaffa?
På https://nti.se/ finner du information om vilken kurslitteratur som används för respektive kurs.
Hur fungerar det att läsa på distans på NTI?
Information kommer inom kort.
Förseningar
Studerande som inte startar sin kurs, eller skickar in sina uppdrag i tid, eller är inaktiva i mer än 21 dagar avbryts automatiskt.
Förändringar i studietakt
• Avbrott meddelar du själv till NTI. • Byte av kurs sker via SYV på Vuxenutbildningen i Älvkarleby. • Vid önskad förlängning av kurs måste ansökan om detta inkomma skriftligt till komvux@alvkarleby.se senast en vecka innan aktuellt slutdatum. Ange namn, personnummer, kursnamn, aktuellt slutdatum samt önskat nytt slutdatum. OBS! Om du är anmäld till fler kurser behöver du kanske också ändra på start- och slutdatum för dessa. Om du ändrar studietakt i en kurs eller läser din kurs snabbare än planerat eller avbryter en kurs, kan det innebära att du har rätt till mer eller mindre studiemedel eller studiestartsstöd från CSN. Därför är det viktigt att du alltid kontaktar CSN direkt. Du är skyldig att anmäla ändringar som kan påverka din rätt till studiestöd. Om det visar sig att du fått för mycket studiestöd, kan du få ett återkrav. Vid frågor kontakta CSN
OBS! Under perioden 15 juni – 15 augusti kan vi inte handlägga några ändringar gällande distanskurser.
Betygssättning
Mer information kommer snart.
Reservationer
Om du påbörjar en kurs där det framkommer att du inte har förutsättningar, tex genom att föregående kurs inte godkänts, förbehåller vi oss rätten av avbryta kursen oavsett om du påbörjat den eller inte. Undvik detta genom att så snart som möjligt meddela oss om du får ett F för att lägga upp en ny plan.
F-prövning
Om du fått F på en kurs finns möjlighet att göra prövning  efter avslutad kurs.Kontakta oss på komvux@alvkarleby.se för mer info

Prövning

Om du saknar möjlighet att följa undervisning kan du studera helt på egen hand, i de kurser vi ger i vår kommun, och få betyg. Det sker genom att du gör en särskild prövning. Prövningen omfattar en kurs som helhet och kan innehålla flera olika typer av uppgifter. Vi har fastställda veckor för prövningar under både höst och vår. Anvisningar för prövning För att få göra en prövning gäller att du vid anmälningstillfället ska vara minst 20 år, för SFI 16 år, eller vara inskriven som studerande vid skolan. Prövning kan endast göras i kurser som anordnas inom vuxenutbildningen Älvkarleby och som skolan har faktisk kompetens att genomföra. En avgift på 500 kr tas ut för varje prövning. Om du är yngre än 25 år ska du i första hand vända dig till din tidigare gymnasieskola om du vill göra en prövning. Inskriven vid vuxenutbildning i Älvkarleby kommun som fått betyget IG/F i kurs läst här har rätt att inom ett år göra en avgiftsfri F- prövning. För prövning i kurs som vi inte anordnar kontaktar du själv den skola där du vill göra prövning. Genomförande • Boka en tid med studie- och yrkesvägledaren för att se om prövning är rätt alternativ utifrån dina mål. Ansökan görs vid detta tillfälle. • Studie- och yrkesvägledaren lämnar ut skolverkets kursplaner och betygskriterier. • Studie- och yrkesvägledaren informerar läraren i aktuell kurs om din ansökan • Om din prövningsansökan beviljas tar läraren kontakt med dig och bokar en tid för ett första planeringssamtal. • En faktura på 500 kr/kurs skickas hem till dig. Du ska kunna uppvisa kvitto på att du har betalat prövningen innan prövningen kan påbörjas. • Kom ihåg att ta med legitimation vid samtliga prövningstillfällen. • Provtillfällen Vår: veckorna 15, 16 och 17, SFI endast 15. o Sista ansökningsdag på våren är 28:e februari • Provtillfällen Höst: veckorna 45, 46 och 47, SFI endast 44 o Sista ansökningsdag på hösten är 26:e september

Validering

Vid ansökan om validering gäller samma datum som för övriga kursansökningar, 15 maj och 15 november. Studie- och Yrkesvägledare • Informerar om önskade kurser och utbildningar. • Lämnar ut skolverkets kursplaner och betygskriterier. • Dokumenterar arbetslivserfarenhet, genom att begära in arbetsgivarintyg från eleven. • Begär in betyg på tidigare studier från eleven. • Lämnar ovanstående information till läraren. • Lämnar lärarens kontaktuppgifter. • Den sökande tar själv kontakt med lärarna och bokar tid Lärarna • Informerar om vad validering innebär. • Går igenom den sökandes tidigare arbetslivserfarenhet och studier. • Bedömer om validering och/eller särskild prövning är aktuellt. • Gör en individuell valideringsplan med den sökande. Eleven • Validering påbörjas vid höstens eller vårens terminsstart. • Valideringen genomförs både teoretiskt och praktiskt. • Om aktuellt sker särskild prövning under studietidens gång. • Kurser som ej bedöms kunna valideras påbörjas på ordinarie startdatum.

Överklagan

Överklagande ska vara skriftligt och inkomma till Vuxenutbildningen senast tre veckor från och med beslutsdatum. I överklagandet skall det framgå: - Ditt förnamn och efternamn - Ditt personnummer - Din Adress - Vilket beslut du vill överklaga på och hur du vill att beslutet skall ändras. - Skriv ner betydelsefulla saker för ärendet och som eventuellt kan ha tillkommit som kan göra att beslutet ändras. Överklagandet ska skickas eller lämnas till: Utbildningsförvaltningen, Vuxenutbildningen Älvkarleby kommun Box 4 814 23 SKUTSKÄR
Vuxenutbildningen Älvkarleby Komvux

Postadress:
Box 4
81421 Skutskär

Besöksadress:
Centralgatan 10

Information och bilder från Skolverket om det svenska utbildningssystemet.

Komvux

Målen för kommunal vuxenutbildning (Komvux) är att vuxna ska stödjas och stimuleras i sitt lärande. De ska ges möjlighet att utveckla sina kunskaper och sin kompetens i syfte att stärka sin ställning i arbets- och samhällslivet samt att främja sin personliga utveckling. Kommunerna har skyldighet att tillhandahålla kommunal vuxenutbildning.

Kommunal vuxenutbildning omfattar

  • svenska för invandrare (sfi)
  • grundläggande nivå, och
  • gymnasial nivå.

Grundläggande nivå

Kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå syftar till att ge vuxna sådana kunskaper som de behöver för att delta i samhälls- och arbetslivet. Den syftar också till att göra fortsatta studier möjliga.

Gymnasial nivå

Syftet med kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå är att ge vuxna kunskaper på en nivå som motsvarar utbildningen i gymnasieskolan. Den kommunala vuxenutbildningen på gymnasial nivå bedrivs i form av kurser och även i form av ett komvuxarbete. Det är samma ämnesplaner och kunskapskrav inom kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå som inom gymnasieskolan, med undantag för specialidrott. Det kan också finnas andra kurser som utformas efter individuella behov.

Gymnasieexamen kan utfärdas i form av yrkesexamen eller högskoleförberedande examen för den som uppnått 2 400 gymnasiepoäng.

Om kommunal vuxenutbildning

Sfi

Kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare (sfi) är en kvalificerad språkutbildning som syftar till att ge vuxna personer med annat modersmål än svenska grundläggande kunskaper i svenska språket. I utbildningen får man lära sig och utveckla ett funktionellt andraspråk.

Bidra till ett aktivt deltagande i samhällsliv m.m.

Utbildning i sfi ska också ge språkliga redskap för kommunikation och ett aktivt deltagande i vardags-, samhälls- och arbetsliv. Utbildningen karaktäriseras av att eleven utvecklar en kommunikativ språkförmåga. Det innebär att kunna kommunicera både muntligt och skriftligt utifrån sina behov. Utgångspunkten för utbildningen ska vara den enskildes behov och förutsättningar.

Vuxna ska få grundläggande läs- och skrivfärdigheter

Vidare ska utbildningen ge vuxna invandrare som saknar grundläggande läs- och skrivfärdigheter möjlighet att förvärva sådana. Detta kan gälla såväl analfabeter som elever med kort skolbakgrund, men också elever som är läs- och skrivkunniga men har ett annat skriftspråk.

Vad är SFI?

YH-utbildning

Yrkeshögskolan samlar eftergymnasial yrkesutbildning utanför högskolan. Utbildningarna är utformade i samarbete med arbetslivet för att möta arbetsmarknadens behov av kompetens och leda till jobb. Innehåll och inriktning på utbildningarna kan därför variera över tid beroende på arbetsmarknadens behov.

Det finns både yrkeshögskoleutbildningar (YH-utbildningar) och kvalificerade yrkesutbildningar (KY-utbildningar).

YH-utbildningar

YH-utbildningarna är från ett halvår långa (100 YH-poäng) och uppåt. Fem YH-poäng motsvarar en veckas heltidsstudier. Det innebär att en utbildning på ett år motsvarar 200 YH-poäng, en två-årig utbildning är på 400 YH-poäng etc.

  • Om YH-utbildningen är ett år lång kan den avslutas med en yrkeshögskoleexamen
  • Om YH-utbildningen är två år eller längre kan den avslutas med en kvalificerad yrkeshögskoleexamen. Utbildningen måste då också innehålla minst 25 procent LIA (Lärande i arbete) och ett examensarbete

Observera att YH-poäng inte är samma sak som högskolepoäng (hp). Ett års heltidsstudier på högskolan motsvarar 60 hp.

För att vara behörig till en utbildning inom yrkeshögskolan måste du ha förkunskaper som motsvarar utbildning på gymnasienivå. Men reglerna är generösa och sökande med olika bakgrund har möjlighet att uppfylla behörighetskraven.

På många utbildningar finns det även krav på särskilda förkunskaper som varierar från utbildning till utbildning. Det kan till exempel handla om att du ska ha läst vissa kurser på gymnasiet eller ha viss arbetslivserfarenhet.

Vad är Yrkeshögskolan?