Gå vidare till innehåll

Information

När får jag antagningsbesked?

När får jag antagningsbesked?
Antagningsbesked skickas ca 3 veckor efter sista ansökningsdag. Antagningsbeskedet skickas till den mailadress du angav vid ansökan. Om du inte fått något, kolla skräppostmappen (junkmail).

CSN

Varför får jag inget studiemedel?
Checklista för studiemedel: • Har du ansökt i god tid innan terminsstart? Ansökan måste du göra själv. CSN har ofta handläggningstid på flera veckor så ansök i god tid. • Har du deltagit på alla kurser? Skolan skickar information om dina studier först efter att du aktivt deltagit. Läser du via hermods måste du starta kursen och sätta studiemål för att information ska skickas till CSN. • Har du skickat studieförsäkran då terminen börjat? Detta gör du genom att logga in på CSN via hemsidan eller app och klickar i “lämna studieförsäkran” Detta kan göras tidigast första skoldagen • Har du angett rätt uppgifter. Om du lämnar uppgifter på högre studietakt än skolan kommer CSN neka din ansökan. Du kan däremot ansöka om mindre studiemedel än du studerar.

Elevinformation

Var hittar jag kurslitteraturen?
Kurslitteratur ansvarar du själv för att införskaffa om du läser på gymnasial nivå. Läser du via Lapplandsvux finns information om vilken kurslitteratur du ska införskaffa på respektive kurssida på Lapplandsvux.se. Om du läser via extern aktör hittar du information om litteratur antingen via deras lärplattform eller i information du får av utbildningsanordnaren. Läser du på Grundvux får du hyra din litteratur av läraren. Den behöver inte införskaffas i förväg.
Hur bokar jag nationella prov?
Om du läser via Lapplandsvux meddelar din lärare dig när nationella proven är. Du som läser via Hermods bokar ditt nationella prov i samband med ansökan. Du som elev får sedan själv ansvara för att komma ihåg tiden för ditt skriftliga nationella prov. Den muntliga delen bokar du i NOVO.
Var hittar jag schemat?
Schemat för Lapplandsvux kurser hittar du på www.lapplandsvux.se Kurserna i historia och samhällskunskap har inga schemalagda träffar. Schema för grundvux finns på http://www.tannbergsskolan.nu/larcentrum/
Hur ansöker jag om jag har skyddad identitet?
Boka en tid hos Komvuxsyv via E-tjänsten så får du hjälp med din ansökan.

Bergarbetarutbildning

När kan man ansöka till Bergarbetarutbildningen?
Beslut om Bergarbetarutbildningen fattas årligen i februari. Om beslut att bedriva utbildningen fattas kan utbildningen sökas mellan mitten av mars till 30 april.

Studie- och yrkesvägledning

Hur bokar jag tid hos Syv?
Om du behöver vägledning kring studier på komvux bokar du en tid hos Syv Monica via vår E-tjänst som du hittar här: https://sjalvservice.lycksele.se/oversikt/overview/216

Prövning

Hur går jag till väga för att ansöka om prövning
Boka en tid hos komvux studie- och yrkesvägledare Monica om du vill ansöka om att göra en prövning. Tid bokar du här: https://sjalvservice.lycksele.se/oversikt/overview/216

Komvux

Målen för kommunal vuxenutbildning (Komvux) är att vuxna ska stödjas och stimuleras i sitt lärande. De ska ges möjlighet att utveckla sina kunskaper och sin kompetens i syfte att stärka sin ställning i arbets- och samhällslivet samt att främja sin personliga utveckling. Kommunerna har skyldighet att tillhandahålla kommunal vuxenutbildning.

Kommunal vuxenutbildning omfattar

  • svenska för invandrare (sfi)
  • grundläggande nivå, och
  • gymnasial nivå.

Grundläggande nivå

Kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå syftar till att ge vuxna sådana kunskaper som de behöver för att delta i samhälls- och arbetslivet. Den syftar också till att göra fortsatta studier möjliga.

Gymnasial nivå

Syftet med kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå är att ge vuxna kunskaper på en nivå som motsvarar utbildningen i gymnasieskolan. Den kommunala vuxenutbildningen på gymnasial nivå bedrivs i form av kurser och även i form av ett komvuxarbete. Det är samma ämnesplaner och kunskapskrav inom kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå som inom gymnasieskolan, med undantag för specialidrott. Det kan också finnas andra kurser som utformas efter individuella behov.

Gymnasieexamen kan utfärdas i form av yrkesexamen eller högskoleförberedande examen för den som uppnått 2 400 gymnasiepoäng.

Om kommunal vuxenutbildning

Sfi

Kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare (sfi) är en kvalificerad språkutbildning som syftar till att ge vuxna personer med annat modersmål än svenska grundläggande kunskaper i svenska språket. I utbildningen får man lära sig och utveckla ett funktionellt andraspråk.

Bidra till ett aktivt deltagande i samhällsliv m.m.

Utbildning i sfi ska också ge språkliga redskap för kommunikation och ett aktivt deltagande i vardags-, samhälls- och arbetsliv. Utbildningen karaktäriseras av att eleven utvecklar en kommunikativ språkförmåga. Det innebär att kunna kommunicera både muntligt och skriftligt utifrån sina behov. Utgångspunkten för utbildningen ska vara den enskildes behov och förutsättningar.

Vuxna ska få grundläggande läs- och skrivfärdigheter

Vidare ska utbildningen ge vuxna invandrare som saknar grundläggande läs- och skrivfärdigheter möjlighet att förvärva sådana. Detta kan gälla såväl analfabeter som elever med kort skolbakgrund, men också elever som är läs- och skrivkunniga men har ett annat skriftspråk.

Vad är SFI?

YH-utbildning

Yrkeshögskolan samlar eftergymnasial yrkesutbildning utanför högskolan. Utbildningarna är utformade i samarbete med arbetslivet för att möta arbetsmarknadens behov av kompetens och leda till jobb. Innehåll och inriktning på utbildningarna kan därför variera över tid beroende på arbetsmarknadens behov.

Det finns både yrkeshögskoleutbildningar (YH-utbildningar) och kvalificerade yrkesutbildningar (KY-utbildningar).

YH-utbildningar

YH-utbildningarna är från ett halvår långa (100 YH-poäng) och uppåt. Fem YH-poäng motsvarar en veckas heltidsstudier. Det innebär att en utbildning på ett år motsvarar 200 YH-poäng, en två-årig utbildning är på 400 YH-poäng etc.

  • Om YH-utbildningen är ett år lång kan den avslutas med en yrkeshögskoleexamen
  • Om YH-utbildningen är två år eller längre kan den avslutas med en kvalificerad yrkeshögskoleexamen. Utbildningen måste då också innehålla minst 25 procent LIA (Lärande i arbete) och ett examensarbete

Observera att YH-poäng inte är samma sak som högskolepoäng (hp). Ett års heltidsstudier på högskolan motsvarar 60 hp.

För att vara behörig till en utbildning inom yrkeshögskolan måste du ha förkunskaper som motsvarar utbildning på gymnasienivå. Men reglerna är generösa och sökande med olika bakgrund har möjlighet att uppfylla behörighetskraven.

På många utbildningar finns det även krav på särskilda förkunskaper som varierar från utbildning till utbildning. Det kan till exempel handla om att du ska ha läst vissa kurser på gymnasiet eller ha viss arbetslivserfarenhet.

Vad är Yrkeshögskolan?