Gå vidare till innehåll

Information

Studier på Vuxenutbildningen

Vem kan läsa inom kommunal Vuxenutbildning?
Du ska vara bosatt i Sverige. Från och med 1 juli det år du fyller 20 år kan du läsa på komvux. Du som är under 20 år och har avslutat ett nationellt program i gymnasieskolan med Examensbevis eller Studiebevis är också behörig till komvux. Kommunal vuxenutbildning är i första hand till för dig som saknar eller kanske har en ofullständig gymnasieutbildning, eller behöver komplettera den gymnasieutbildning du har för att få behörighet till högskolan. Du ska sakna de kunskaper kursen ska ge och ha förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.
Förkunskaper och studieformer
Alla enstaka kurser inom vuxenutbildning kräver att du har kunskaper i svenska/svenska som andraspråk grund eller motsvarande. Mer information om förkunskapskrav till de olika kurserna finns i kursutbudet. Kurser kan läsas: • med lärarledning i klassrum • som flexstudier med viss lärarledning • som distansstudier med webblärare
Hur ansöker jag med skyddat personnummer, samordningsnummer eller tillfälligt personnummer?
Om du har ett skyddat personnummer, samordningsnummer eller ett tillfälligt personnummer kan du inte ansöka digitalt via webbansökan utan behöver göra en pappersansökan. Kontakta vuxenutbildningen@tierp.se
Prioriterad målgrupp
Antagningsenheten prioriterar enligt Förordningen om vuxenutbildning vilket innebär att de som studerat på grundskolenivå eller har långt kvar till slutbetyg/gymnasieexamen prioriteras vid antagning.

Studiemedel

Hur fungerar det att söka studiemedel?
Att ansöka om studiemedel gör du via CSN, www.csn.se och genom att logga in på ”Mina sidor”. Det kan du göra med Mobilt bank-id eller personlig kod. Följ de anvisningar som finns på hemsidan.
Heltidsstudier/deltidsstudier - vad innebär det?
Alla kurser inom grundläggande och gymnasial vuxenutbildning har poäng som ligger till grund för att räkna ut studietakten (omfattningen av studierna): Studietakt / Poäng per vecka 100% / 20 ca 40 timmar/vecka 75% / 15-19 ca 30 timmar/vecka 50% / 10-14 ca 20 timmar/vecka Om du söker studiestöd från CSN, eller har annan ekonomisk försörjning som kräver studier av viss omfattning, behöver du känna till den här poängberäkningen. I annat fall kan du se det som ett riktmärke för hur mycket tid du bör lägga på dina studier.
Hur sjukanmäler jag mig till CSN?
Du sjukanmäler dig via Försäkringskassan. Gå in på Försäkringskassans webbplats och gör så här: 1. Gör en sjukanmälan. 2. Ansök om att behålla studiestödet under sjukdom i tjänsten. Ansök om sjukpenning. Sjukanmäl dig helst första dagen du är sjuk. Om din anmälan kommer in senare än sju dagar efter den första sjukdagen, måste du ha särskilda skäl.
Kostar det något att studera?
All undervisning som söks via oss är kostnadsfri, däremot behöver du bekosta kurslitteratur på grundläggande och gymnasial nivå samt arbetskläder om du går en yrkesutbildning.

Distansstudier - NTI

Hur kommer jag igång med mina distansstudier?
Om du beviljas att läsa kursen på distans kommer du att få ett mail till den e-postadress du angett. Detta mail innehåller ditt lösenord och instruktioner så att du kan komma igång med dina studier. Om du inte fått ditt uppstartsmail vänder du dig till vuxenutbildningen@tierp.se 
Förseningar
Studerande som inte startar sin kurs, eller skickar in sina uppdrag i tid, eller är inaktiva i mer än 21 dagar avbryts automatiskt.
Förändringar i studietakt
• Avbrott meddelar du till vuxenutbildningen@tierp.se • Byte av kurs sker via SYV på Vuxenutbildningen i Tierp • Förändringar i studietakt mailas till vuxenutbildningen@tierp.se • Förlängning av kurs mailas till vuxenutbildningen@tierp.se senast en vecka innan aktuellt slutdatum OBS! Om du är anmäld till fler kurser behöver du kanske också ändra på start- och slutdatum för dessa. Om du ändrar studietakt i en kurs eller läser din kurs snabbare än planerat eller avbryter en kurs, kan det innebära att du har rätt till mer eller mindre studiemedel eller studiestartsstöd från CSN. Därför är det viktigt att du alltid kontaktar CSN direkt. Du är skyldig att anmäla ändringar som kan påverka din rätt till studiestöd. Om det visar sig att du fått för mycket studiestöd, kan du få ett återkrav. Vid frågor kontakta CSN
Betygsättning
NTI sätter betyg inom 2 veckor efter sista kursdatum. Betygen skickas därefter till Vuxenutbildningen i Tierp som rapporterar betyg till Nationella betygdatabasen. Räkna med att även det kan ta några veckor.

Ansökan - hur gör jag?

Webbansökan
Webbansökan kan göras av alla som har ett svenskt personnummer. Du loggar in med e-legitimation eller lösenord.
Pappersansökan
Sökande med sekretesskydd. Sökande med sekretesskydd: Bifoga med ansökan betyg/intyg samt ett personbevis där folkbokföringskommun framgår. Ansökningsblankett för pappersansökan går att beställa via mejl, vuxenutbildningen@tierp.se, eller hämta på plats i våra lokaler.
Folkbokförd i annan kommun
Om du är folkbokförd i annan kommun och vill läsa i Tierps kommun ska du göra ansökan och ladda upp dina betyg i vår webbansökan. Gå sedan in under Min sida/Dokument och skriv ut ansökan med bilagor och lämna till vuxenutbildningen i din hemkommun för godkännande. Din hemkommuns yttrande måste vara oss tillhanda senast en vecka efter sista ansökningsdag.
Ansökan till annan kommun
Du som är folkbokförd i Tierps kommun och vill studera i en annan kommun måste lämna ansökan via Vuxenutbildningen i Tierp för beredning. Hemkommunen måste alltid ta beslut om beviljande av studier i en annan kommun. Tänk på att du bara kan söka utbildning som anordnas av en kommun, du kan inte söka till en privat anordnare. • Ansök på ansökningsformulär/webbansökan i den kommun som anordnar utbildningen. Skriv ut ansökan. Lämna ansökan, betyg, personligt brev om varför du söker studier i annan kommun samt kopia av körkort (om du söker en förarutbildning) till Vuxenutbildningen i Tierp. Postadress: Palmgatan 11, 815 80 Tierp E-post: vuxenutbildningen@tierp.se Du behöver lämna ansökan till Vuxenutbildningen i Tierp senast två veckor före ansökningstidens utgång för att vi säkert ska hinna handlägga den.

Får jag läsa om en kurs för att höja mitt betyg?

Det är inte möjligt att läsa om kurser med betyg G (E) eller högre. För att höja betyg hänvisas du att göra prövning.

Dokument som du måste ladda upp

• Betyg från grundskola. • Betyg från gymnasieskola - avgångsbetyg, samlat betygsdokument, slutbetyg, utdrag ur betygskatalog, studiebevis, examensbevis samt diplom från IB. • Betyg från vuxenutbildning/komvux i annan kommun än Tierp. • Utländsk gymnasieskola eller motsvarande, bedömd av VHS/UHR. • Intyg med studieomdöme från folkhögskola. Så här laddar du upp dina betyg Du kan skanna eller fotografera betygen och ladda upp dem när du gör din webbansökan. Namn och personnummer ska framgå på dokumentet, spara i filformat JPEG eller PDF. Vi tar inte emot några betyg eller intyg via mail eller post.

E-postmeddelande och mina dokument

Varför har jag har inte fått e-post från er?
1. Titta i din skräppost 2. Kontrollera att du skrivit rätt e-postadress Du får alltid ett mail från oss när du ansöker till Komvux. Jag kan inte öppna dokument på min sida Det kan bero på att du använder webbläsare Chrome. Vi rekommenderar att du provar en annan webbläsare t.ex. Internet explorer för att öppna dokument på "min sida" i din webbansökan.
Vuxenutbildningen Komvux

Postadress:
Palmgatan 11
81580 Tierp

Telefon
0293218368

E-post

Skolans webbplats
www.tierp.se

Komvux

Målen för kommunal vuxenutbildning (Komvux) är att vuxna ska stödjas och stimuleras i sitt lärande. De ska ges möjlighet att utveckla sina kunskaper och sin kompetens i syfte att stärka sin ställning i arbets- och samhällslivet samt att främja sin personliga utveckling. Kommunerna har skyldighet att tillhandahålla kommunal vuxenutbildning.

Kommunal vuxenutbildning omfattar

  • svenska för invandrare (sfi)
  • grundläggande nivå, och
  • gymnasial nivå.

Grundläggande nivå

Kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå syftar till att ge vuxna sådana kunskaper som de behöver för att delta i samhälls- och arbetslivet. Den syftar också till att göra fortsatta studier möjliga.

Gymnasial nivå

Syftet med kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå är att ge vuxna kunskaper på en nivå som motsvarar utbildningen i gymnasieskolan. Den kommunala vuxenutbildningen på gymnasial nivå bedrivs i form av kurser och även i form av ett komvuxarbete. Det är samma ämnesplaner och kunskapskrav inom kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå som inom gymnasieskolan, med undantag för specialidrott. Det kan också finnas andra kurser som utformas efter individuella behov.

Gymnasieexamen kan utfärdas i form av yrkesexamen eller högskoleförberedande examen för den som uppnått 2 400 gymnasiepoäng.

Om kommunal vuxenutbildning

Sfi

Kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare (sfi) är en kvalificerad språkutbildning som syftar till att ge vuxna personer med annat modersmål än svenska grundläggande kunskaper i svenska språket. I utbildningen får man lära sig och utveckla ett funktionellt andraspråk.

Bidra till ett aktivt deltagande i samhällsliv m.m.

Utbildning i sfi ska också ge språkliga redskap för kommunikation och ett aktivt deltagande i vardags-, samhälls- och arbetsliv. Utbildningen karaktäriseras av att eleven utvecklar en kommunikativ språkförmåga. Det innebär att kunna kommunicera både muntligt och skriftligt utifrån sina behov. Utgångspunkten för utbildningen ska vara den enskildes behov och förutsättningar.

Vuxna ska få grundläggande läs- och skrivfärdigheter

Vidare ska utbildningen ge vuxna invandrare som saknar grundläggande läs- och skrivfärdigheter möjlighet att förvärva sådana. Detta kan gälla såväl analfabeter som elever med kort skolbakgrund, men också elever som är läs- och skrivkunniga men har ett annat skriftspråk.

Vad är SFI?

YH-utbildning

Yrkeshögskolan samlar eftergymnasial yrkesutbildning utanför högskolan. Utbildningarna är utformade i samarbete med arbetslivet för att möta arbetsmarknadens behov av kompetens och leda till jobb. Innehåll och inriktning på utbildningarna kan därför variera över tid beroende på arbetsmarknadens behov.

Det finns både yrkeshögskoleutbildningar (YH-utbildningar) och kvalificerade yrkesutbildningar (KY-utbildningar).

YH-utbildningar

YH-utbildningarna är från ett halvår långa (100 YH-poäng) och uppåt. Fem YH-poäng motsvarar en veckas heltidsstudier. Det innebär att en utbildning på ett år motsvarar 200 YH-poäng, en två-årig utbildning är på 400 YH-poäng etc.

  • Om YH-utbildningen är ett år lång kan den avslutas med en yrkeshögskoleexamen
  • Om YH-utbildningen är två år eller längre kan den avslutas med en kvalificerad yrkeshögskoleexamen. Utbildningen måste då också innehålla minst 25 procent LIA (Lärande i arbete) och ett examensarbete

Observera att YH-poäng inte är samma sak som högskolepoäng (hp). Ett års heltidsstudier på högskolan motsvarar 60 hp.

För att vara behörig till en utbildning inom yrkeshögskolan måste du ha förkunskaper som motsvarar utbildning på gymnasienivå. Men reglerna är generösa och sökande med olika bakgrund har möjlighet att uppfylla behörighetskraven.

På många utbildningar finns det även krav på särskilda förkunskaper som varierar från utbildning till utbildning. Det kan till exempel handla om att du ska ha läst vissa kurser på gymnasiet eller ha viss arbetslivserfarenhet.

Vad är Yrkeshögskolan?